W roku szkolnym 2024/2025 w Grupie III była realizowana kampania edukacyjna ,,Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa”.
Celem kampanii było popularyzowanie spożycia krajowych warzyw i owoców wśród dzieci. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Podczas realizacji kampanii inspirowano dzieci i ich rodziców do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków na bazie polskich warzyw i owoców. W ciągu roku szkolnego przedszkolaki dowiedziały się, że warzywa i owoce są cennym nośnikiem witamin i składników mineralnych, zgodnie z zaleceniami WHO i najnowszą Piramidą Zdrowego Żywienia i powinny stanowić podstawę diety każdego dziecka. Dzieci przekonały się że codzienne spożywanie owoców i warzyw to prosty i skuteczny sposób na zdrową, naturalną dietę, opartą na nieprzetworzonych produktach. Grupa dowiedziała się, iż Polska słynie z bogactwa produkowanych lokalnie warzyw, a w różnych miejscach w Polsce z powodzeniem uprawia się m.in. pomidory, paprykę, cukinie, bakłażany, marchew, ogórki, buraki, cebulę, czosnek oraz całą gamę warzyw strączkowych, kapustnych i korzeniowych, a także pieczarki, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie.
Dzieci codziennie miały okazję do spożywania różnych warzyw lub owoców w przedszkolu, piły soki owocowe, jadły sałatki warzywne na śniadanie i zdrowe surówki do obiadu, przygotowywały własne sałatki owocowe, robiły zdrowe kanapki z ulubionymi warzywami i takie własnoręcznie robione smakowały im najbardziej. Biorąc udział w zajęciach z okazji ,,Dnia Marchewki” i ,,Dnia Jabłka” przedszkolaki utrwalały wiedzę o magicznej mocy warzyw i owoców. Edukację żywieniową należy rozpocząć od najmłodszych lat, bo nawyki żywieniowe i te nabyte w dzieciństwie przekładają się na preferencje żywieniowe w późniejszym wieku i życiu dorosłym. Zatem, warto zadbać o zdrowie już w wieku przedszkolnym.








